EEN HEMELS 2016

Spetterend 2016.001

 

Het jaar 2016 wordt geregeerd door het Maya-zonneteken BEN, de Rode Hemelwandelaar. De Hemelwandelaar verbindt hemel en aarde door moedig te zijn, zijn blik te verruimen en grenzen te laten vervagen. Een prachtige energie die in deze tijd waarin vele mensen ontheemd zijn een krachtige ondersteuning biedt.

Er valt een heleboel te vertellen over deze energie, maar het nieuwe jaar gaat vooral over ervaren, beleven en voelen. Iets waar we ons meer op zullen moeten richten, als we een wereld met meer harmonie en verbinding willen creëren. Daarom in dit laatste blog van 2015 een verzameling van dat wat beroemde Hemelwandelaars ons te bieden hebben. Kijk, luister en geniet en neem die ervaring mee het nieuwe jaar in! 

 

denk iets goeds

denk iets lekkers

denk iets geks

of nog iets gekkers

 

denk iets aardigs

denk iets liefs

maar hoe dan ook

iets positiefs! 

Toon Hermans

 

 

 

Charlie Parker, Amerikaans componist en altsaxofonist één van de belangrijkste namen in de overgang van de traditionele naar de moderne jazz. Een ware grensoverschrijder dus.

In de jaren veertig was Nat King Cole, jazz-zanger, pianist en songwriter, de eerste Afro-Amerikaan met een eigen radioprogramma. In 1948 kocht hij als eerste zwarte Amerikaan een huis in een blanke buurt in Los Angeles en in de jaren 1956-1957 had hij als eerste zwarte Amerikaan een eigen wekelijkse televisieshow bij NBC. Een moedige grensoverschrijder

Khalil Gibran, de Libanese dichter en schrijver, heeft met zijn poëtische werken geschiedenis geschreven: met name zijn boek De Profeet is zeer geliefd geworden bij het publiek en wordt tot op de dag van vandaag door velen gebruikt als persoonlijke bijbel. Tevens is hij in de Arabische wereld bekend als een vrije denker en schrijver, een van de weinige mannen van zijn tijd die schreef met een liefde voor het kijken over grenzen en verschillen heen. Deze Hemelwandelaar overleed jong (hij was pas 48 jaar oud), maar is onsterfelijk door zijn prachtige nalatenschap! 

Enrico Caruso, een van de beroemdste tenoren aller tijden, was een van de eerste zangers die veel opnames maakte. Caruso en de platenspeler deden veel om elkaars carrière te versterken in de eerste 20 jaar van de 20e eeuw. Een grensoverschrijdende zanger.

Behalve als vernieuwer van de folkmuziek, heeft Paul Simon - tijdens zijn solo-carrière na Simon and Garfunkel - faam verworven als improvisator bij de vermenging van niet-westerse muziekstijlen met zijn eigen westerse interpretatie. Hiervoor verbleef hij een tijdje in Zuid-Afrika, waarvan het bekende album Graceland uit 1986, het bijzondere resultaat is. Grensoverschrijdend in zijn muziekstijl dus.

De Noorse componist en pianist Edvard Grieg schreef voornamelijk kleinere werken voor piano, veelal gebaseerd op Noorse volksmuziek, maar door de toegankelijkheid ervan is zijn muziek wijdverbreid geraakt en heeft letterlijk vele grenzen overschreden.

Brigitte Bardot, Franse actrice, fotomodel en zangeres, maakte internationale furore en vormde in Europa een icoon voor de jaren vijftig. Later gooide ze het roer volledig om en werd dierenrechtenactiviste. 

Toen prinses Diana in 1997 verongelukte, werd de reactie van koningin Elisabeth op dit nieuws zelfs door de meest verstokte monarchisten kil gevonden. Ter verdediging van Elizabeth wordt wel aangevoerd dat zij niet afstandelijk, maar verlegen is en dat zij het koningschap slechts op zich heeft genomen, omdat ze zich geroepen voelde door God. Een hemelwandelaar! 

De Engelse filosoof, schrijver, spreker, anglicaans priester en hoogleraar Alan Watts verdiepte zich met name in de filosofie van zen, het Boeddhisme en het taoïsme, en heeft met zijn werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de introductie en popularisering van Aziatische filosofie en religie in het Westen. Grensoverschrijdend.

De Duits-Amerikaanse componist Kurt Weill wordt vandaag de dag nog steeds boeiend gevonden, omdat hij een van de weinige componisten is die een hedendaagse opera toegankelijk weet te houden zonder commercie. Zijn muziek zweeft tussen mysterie en herkenbaarheid, tussen humor en ernst, tussen naïviteit en cynisme. Tussen hemel en aarde dus! De 'hemelbestormende' Amerikaanse zanger Frank Sinatra behoeft geen verdere duiding. Dit filmpje is opgedragen aan Grace Kelly, eveneens een beroemde Hemelwandelaar.....

De Britse componist Andrew Lloyd Webber heeft met zijn rockopera Jesus Christ Superstar grenzen doen vervagen en de hemel bestormd.....

 

 

Als laatste het filmproject wat letterlijk alle grenzen heeft overschreden in 2015 en wat zeker thuishoort in het rijtje Hemelbestormers: HUMAN van regisseur Yann Arthus-Bertrand.

Bronnen: Wikipedia, YouTube

Info HUMAN: www.human-themovie.org

BEN Rode Hemelwandelaar moed Andrew Lloyd Webber Frank Sinatra Charlie Parker Nat King Cole Kahlil Gibran Enrico Caruso Paul Simon Edvard Grieg Brigitte Bardot Queen Elizabeth II Alan Watts Kurt Weill HUMAN

Geplaatst op 31/12/2015 om 14:36