LIEFDE ZONDER ANGST

Tekst ineke over angst en leven kopie

In de liefde is het zaak je eigen unieke kracht te kennen zodat je in het contact met de ander, hoe overweldigend ook, jezelf blijft en de ander zonder opeisen lief kunt hebben. De ander en jezelf de ruimte gunnen te groeien en levenservaring op te doen. Dat dit soms heel moeilijk kan zijn en pijn kan doen, bewijst wel het aantal 'stuk'gelopen relaties. Wie te vaak zijn hoofd stoot en gekwetst is kan de neiging krijgen elke toenadering af te wijzen om een eventuele latere pijn te vermijden. Wie de moed en het geduld heeft naar zijn eigen rol in de relatie te kijken, wordt geconfronteerd met zijn eigen onzekerheden en twijfels en behoefte aan bevestiging. Iets wat de meesten van ons wel zullen herkennen. 

In het diepste verdriet en gevoel van in de steek gelaten zijn kom je jezelf keihard tegen, maar wanneer je jezelf op dat moment diep in de ogen kunt kijken en de blik naar binnen richt, weet je dat niet de ander maar jij jezelf veroordeelt. En de enige manier om dit te boven te komen is de controntatie met jezelf en de liefde aan te gaan. En dat betekent: je opnieuw openstellen voor de ander en de liefde je hart binnen laten stromen. Onthoud, dat het geluk dat je daarbij ervaart niet van de ander komt, maar in jezelf aanwezig is en slechts aangeraakt wordt door de ander.

En wanneer die ander jouw snaar weet te raken, is dat voelbaar en zichtbaar voor anderen, zoals in dit prachtige fragment, waarin performance-kunstenaar Marina  Abramovic tijdens een live-performance onverwacht geconfronteerd wordt met haar grote liefde Uwe Laysiepen (Ulay). 

unieke kracht verbinding man vrouw liefde

Geplaatst op 20/02/2015 om 20:18